Gluten bevattende granen
Gluten komen voor in tarwe, rogge, gerst, spelt, khorasantarwe (kamut) of de hybride soorten daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen.
Hoeveslagerij: Sint-Jorisstraat 79, Beernem - Bokkepunt: Hoogstraat 28, Oedelem
Telkens doorlopend open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.
Hieronder vindt u een legende van alle wettelijke allergenen en het bijhorende icoon.
De allergenen die van toepassing zijn op een product kunt u terugvinden op de desbetreffende productpagina.
Gluten komen voor in tarwe, rogge, gerst, spelt, khorasantarwe (kamut) of de hybride soorten daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen.
Schaaldieren hebben een gesegmenteerd lichaam met een harde schaal of schil. Het gaat om garnalen, krabben en kreeften.
Alle soorten dierlijke melk, waaronder koemelk, maar ook geiten-of schapenmelk.
Boter, kaas, vla, kwark, room, yoghurt, wei (poeder) en caseïne zijn gemaakt van melk.
Wettelijk moet de aanwezigheid van acht noten aangegeven worden, dit zijn: amandel, cashew, hazelnoot, macadamia, paranoot, pecan, pistache en walnoot. Pijnboompitten, nootmuskaat of kokos vallen niet onder noten.
Alle onderdelen van de selderijplant zoals bleekselderij (stengels), knolselderij (knol), bladselderij en selderijzaad. Selderij wordt ook wel selder genoemd.
Alle soorten eieren, waaronder kippenei maar ook ganzen-en kwarteleieren. Een ei bestaat uit eigeel - de dooier - en eiwit. Beide kunnen allergische reacties geven.
Alle soorten vis en alle producten waarin vis is verwerkt zoals Worcestersaus.
Pinda’s zijn ondergronds groeiende peulvruchten, ook wel aard- of apenoot genoemd. Maar pinda is dus geen noot.
De sojaboon is een peulvrucht welke verwerkt wordt tot bloem, olie, lecithine, sojasauzen (ketjap) of vleesvervangers.
Alle soorten mosterd, zowel als zaad alsverwerkt tot pasta. De mosterdplant kan ook geconsumeerd worden als kiemplantje (cress) of sla.
Sesamzaad of olie. Sesam wordt ook verwerkt als tahin(i) en hummus.
Deze groep omvat schelpdieren zoals mosselen, oesters maar ook inktvissen en slakken (wulken, alikruiken).
Lupine is een peulvrucht waarvan het meel vaak in brood-en banketproducten en vleesvervangers wordt gebruikt.
Sulfiet komt van nature voor in bepaalde producten maar het is ook een levensmiddelenadditief (E220 - E228). Wanneer toegevoegd in concentraties van 10mg per kilo of meer wordt sulfiet of zwaveldioxide aangegeven.