Ons verhaal van de Korte Keten
Vroeger de norm, vandaag een unicum
Vroeger, voor het bestaan van de grote supermarktketens, was de korte keten de norm. Het aantal schakels tussen verkoper en koper was klein, je wist waar het stuk vlees dat je kocht vandaan kwam. Dat principe volgen we bij De Bokke nog steeds, want enkel op die manier kunnen we in onze hoeveslagerij de kwalitatieve producten aanbieden die onze klanten gewoon zijn.
Om de kwaliteit van ons vlees te kunnen garanderen, kiezen we ervoor om onze runderen en lammeren zelf te kweken. Op onze hoeve ‘Den Bokke’ in Oedelem staan zo’n 80 koeien en een 25-tal schapen die we met de allerbeste zorg grootbrengen. We voorzien heel wat bewegingsruimte en geven ze plantaardige voeding die op een ecologische manier in de regio geteeld wordt.
Natuurlijke voeding en voldoende vrije ruimte
Onze koeien krijgen een mengeling van gras, maïs, spelt, hooi, tarwe en andere granen. Van april tot oktober mogen ze vrij grazen op de 5 hectare weiland rond de boerderij. Wanneer het kouder wordt, blijven ze in de stal. In die tijd eten de schapen het onkruid van de weides op, waardoor de koeien in het voorjaar weer van een natuurlijk, groen veld kunnen genieten. Zo onderhouden we onze weides op een natuurlijke manier en hoeven we geen onkruidverdelgers of andere pesticiden te gebruiken. Ook binnen, in de stal, hebben we een aparte werkwijze om onze dieren op te voeden. Die levert enkele belangrijke voordelen op.
- Onze dieren hebben een sterker afweersysteem en worden dus bijna nooit ziek
- Door het fysiek contact tussen mens en dier zijn ze niet mensenschuw
- Ze kunnen genieten van voldoende bewegingsruimte dankzij onze aparte, grote boxen
Ook bij de bevruchting van onze dieren laten we de natuur zijn gewone gang gaan. We gebruiken geen pesticiden, hormonen of antibiotica en kweken niet om te kweken, maar met oog op de producten die we in onze beenhouwerij aanbieden. Na de bevalling laten we het kalfje en de mama ongeveer 3 maanden samenzitten, tot het sterk genoeg is. Daarnaast beperken we ook het aantal kilometers en stress door de koeien en schapen op de meest comfortabele manier te vervoeren naar een slachthuis in de buurt. Dit alles draagt bij tot de heerlijke, natuurlijke smaak van onze producten.
Streekproducten om trots op te zijn
De korte keten draait ook om typische streekproducten. Zo hebben wij ons eigen Beernems streekproduct: het Bokkenootje! Dat is een hartig stukje varkensvlees, gekruid met een speciale kruidenmix en gedroogd op authentieke wijze in onze slagerij. Ons Bokkenootje is verkrijgbaar in verschillende droogstadia, afhankelijk of je het liever wat langer of minder lang gerijpt hebt. Proef en oordeel zelf, de kans is groot dat je bij de eerste hap al verkocht bent aan de unieke smaak van ons Bokkenootje! Ideaal als aperitief, bij de boterham of zomaar uit het vuistje.
Lokale leveranciers met topproducten
Naast het kweken van onze dieren en de aandacht voor eigen producten, zijn we natuurlijk ook heel trots op onze lokale producenten en leveranciers. Stuk voor stuk werken ze met veel liefde en kennis van zaken. Voor ons varkens- en kippenvlees werken we samen met lokale kwekers uit de regio die hun dieren op maat van De Bokke en volgens onze principes kweken. Zo wordt de kwaliteit van dat vlees opnieuw een zekerheid. Daarnaast zijn er in onze winkel ook lekkere producten zoals Houtlandse tuinsappen, Hulstlo-bier, Beirense eieren en authentieke hoevekaas van De Sparre te verkrijgen. We zetten dus keihard in op de korte keten en dat zul je weten!